Vesminte bisericesti

Poporul roman este recunoscut in toata lumea pentru pastrarea traditiilor si pentru unicitatea costumelor populare. Broderia care impodobeste costumele populare este superba, indiferent de modelul realizat sau de materialele folosite, iar tesatorii si croitorii romani sunt recunoscuti peste hotare. Ganditi-va ca nu multe popoare se pot lauda cu portul popular, cu frumusetea traditiilor, inca din cele mai vechi timpuri, iar noi, romanii, suntem norocosi sa ducem in spate o traditie aparte, care starneste invidia multor popoare. Si, in afara de traditii, poporul roman mai este recunoscut pentru ceva: pentru credinta lui. Nu stiu daca in alte tari ar mai sta oamenii zile intregi la coada pentru a fi siguri ca vor putea atinge moastele unui sfant sau daca ar indura gerul Bobotezei pentru a lua apa sfintita. Iar aceasta credinta trebuie rasplatita prin organizarea unor slujbe la inaltimea asteptarilor. Toate detaliile trebuie puse la punct cat mai bine si nu este loc de greseala. Se verifica pana si cele mai neinsemnate obiecte (la prima vedere), dar care ar putea avea un rol crucial in timpul slujbei.

Si cum imaginea este extrem de importanta, slujitorii Domnului trebuie sa aiba grija de vesmintele lor, sa arate impecabil, indiferent de ocazie si sa le ingrijeasca ori de cate ori au ocazia. Faptul ca sunt cusute cu fir de aur sau de argint, iar materialele sunt de cea mai buna calitate, fac ca pretul vesmintelor sa fie extrem de ridicat, dar avand in vedere ca un preot de exemplu nu va schimba vesmintele la fiecare slujba, uneori pastrandu-le ani de zile in cele mai bune conditii, pretul se justifica, daca vrem sa privim economic. Poate noua, oamenilor de rand ni s-ar parea ciudat sa cheltuim peste 4000 lei pe o tinuta, dar avand in vedere ca majoritatea oamenilor isi cumpara haine pe care le poarta o singura data, ne vom da seama ca am judecat gresit si ca trebuie sa incepem sa ne indreptam spre haine calitative si durabile, care sa nu se demodeze in timp.

Si dupa cum v-ati asteptat, vesmintele bisericesti sunt de mai multe tipuri, in functie de slujitorii Domnului si de Biserica la care acestia slujesc. Dar poate nu stiati ca vesmintele bisericesti sunt si pentru copii. Da, ati citit bine! Orice persoana care doreste sa devina slujitor al Domnului si incepe de mic sa ajute biserica din vecinatate si este implicat activ, trebuie sa poarte straie adecvate. Ce-i drept, frumusetea vesmintelor copiiilor nu se compara cu a vesmintelor preotilor, acestea din urma fiind adevarate opere brodate si cusute, dar fiecare vesmint are frumusetea si unicitatea lui.

Si pentru ca ne aflam intr-o epoca a vitezei si a internetului, chiar si Biserica este nevoita sa apeleze la mijloace informatice, pentru a-si gestiona mai bine activitatea. Daca in trecut existau croitori renumiti care se ocupau de vesmintele bisericesti, acum acestea se pot comanda chiar si din magazine online. Si pentru ca tot am vorbit despre cei mici, puteti cauta stihare copii pentru a vedea cat sunt de frumoase si a va face o idee despre munca pe care trebuie sa o depuna croitorii pentru a realiza o asemenea frumusete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.