Traditii de nunta in Turcia

      Aşa cum v-am promis într-un post anterior, în fiecare zi voi prezenta câte un obicei sau o tradiţie din diferite zone sau ţări ale lumii.

      Următoarea ţară vizată este superba şi însorita Turcie, care are ca şi obicei deosebit: nunta.

     Nunta la turci  ocupă un loc special în viaţa nu numai a tinerilor miri , ci şi în a întregii comunităţi din care fac parte. Nunta este un mic festival la care participă aproape întreaga comunitate, în special în satele mici din Turcia. Aceasta se desfăşoară de-a lungul mai multor etape distincte, întinse pe parcursul mai multor zile de petreceri.

Arabic-Mehndi-Designs-12-468x311

     Etapele de desfaşurare a nunţii, în ordine cronologică sunt următoarele:
–   Hotărârea de către parinţii băiatului că este bun de însurat – căutarile unei mirese pe măsura băiatului.
–   În cazul în care se găseşte o mireasă şi parintii sunt de acord, începe primul pas în iniţierea mariajului şi anume vizita la domiciliul fetei.
–  Dacă le place fata urmează prezentarea mirelui. Apoi dacă cei doi se plac, familia băiatului decide să ceară mâna fetei în mod oficial.
–  Odată ce s-a dat consimţământul din partea familiei fetei se face un angajament verbal de logodnă. În concordanţă cu acordul celor două familii cu această ocazie se pot pune inelele de logodnă pe degete.
–  După ce ambele părţi şi-au terminat pregătirile, la casa miresei se ţine o ceremonie de logodnă la care participă, în mare parte, mai mult femei. În cadrul acestei ceremonii familia viitorului mire înmânează bijuteriile şi cadourile cumpărate pentru mireasă, după care familia miresei, la rândul ei, înmânează mirelui cadourile cumpărate pentru acesta.
–  Nunta propriu-zisă este următoarea etapă după logodna. Înainte de toate vor fi invitaţi toţi membrii comunităţii.
–  Ceremonialul nunţii este constituit din două părţi: noaptea de Henna şi prezentarea miresei. Noaptea de hena se ţine cu o zi înainte de nuntă la casă miresei cu participarea femeilor.
–   În ziua ce precede noaptea de henna sau cu cateva zile mai înainte zestrea miresei este adusă de la casa acesteia la casa mirelui şi tot în acestă zi se pregateşte camera nupţiala. Ziua de dinaintea nopţii de henna este ziua primirii miresei şi startul nunţii.
–   Dimineaţa devreme are loc ceremonialul bărbieritului mirelui, oaspeţii aflaţi la casa mirelui merg în mare alai la casa miresei pentru a o aduce la casa mirelui, unde printr-un ceremonial specific îi este prezentată mireasa.
–  După cununia religioasa mirele şi mireasa intră în camera nupţială. În timpul petrecut de miri în camera nupţială, în exterior sunt practicate o serie de ritualuri, în timpul cărora se urează mirilor bunăstare şi armonie în familie.

–   Ziua de după nuntă este cunoscută sub diferite numiri: ziua vălului, dezvelirea feţei, punerea naframei sau acoperirea capului. Şi la a acest ceremonial participă doar femei şi semnifică trecere miresei în randul femeilor casatorite.

Sursa foto (photo source) : http://www.101mehndidesigns.us/220-mehndi-designs-for-hands.html/arabic-mehndi-designs-12-2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.