Sectorul 3 din Bucuresti merita titlul de ,,Orasul Reciclarii”

        Domnule Primar Robert Sorin Negoita,

       Incep aceasta scrisoare prin a va spune ca sunt mandra  de faptul ca locuiesc in Sectorul 3 al Capitalei, avand in vedere toate proiectele de succes pe care le-ati implementat pana acum. De cand ati preluat functia de Primar, lucrurile s-au imbunatatit considerabil in acest sector. In primul rand, Sectorul 3 a fost declarat ,,cel mai verde sector al Bucurestiului”, in anul 2014, de catre revista Forbes. Stiu ca ati fost mandru cand ati aflat, dar va spun ca eu sunt si mai mandra de faptul ca sectorul in care locuiesc ,,respira” si nu mai este sufocat de masini si parcari, ca in trecut. Ati promis ca veti extinde spatiile verzi si v-ati tinut de cuvant: ati reusit sa plantati arbori acolo unde multi credeau ca ar trebui sa fie o parcare, ati reusit sa insufletiti bulevardele cu spatii verzi, astfel incat atunci cand suntem in trafic sa ne bucuram de o oaza de verdeata, in ultimul an ati amenajat 150 de miniparcuri in sector. Pe scurt, ne-ati redat noua, locuitorilor din sectorul 3, un lucru dupa care tanjeam de mult timp: aer curat si oaze de liniste.

Sectorul 3 Verde
Sursa foto: www.b365.ro

        Dar asta nu e tot, pe langa faptul ca sectorul nostru este ,,campion” si la numarul de blocuri reabilitate termic (ceea ce putem spune ca face parte si din protectia mediului: reducandu-se costurile cu incalzirea, protejam resursele si reducem si poluarea) ati mai implementat un lucru de care suntem tare mandri: pubelele inteligente. Tin minte si acum momentul in care am vazut la televizor prezentarea acestor pubele si ma gandeam cat bine ati facut sectorului nostru. Chiar si pubelele normale de reciclare selectiva si-au facut treaba, iar sectorul este mult mai curat, oamenii au inceput sa constientizeze colectarea selectiva a gunoiului. De ce mi-au placut atat de mult pubelele inteligente? Datorita mecanismului lor: gunoiul este colectat in containerele plasate sub pamant, iar pubelele de la suprafata raman tot timpul goale. Rezultatul? Mirosul deranjant dispare, capacitatea de colectare este mai mare, iar oamenii nu vor mai avea motiv sa arunce gunoiul ,,la intamplare” pe motiv ca o pubela era prea plina. Un singur lucru ne-ati cerut: sa colectam  gunoiul selectiv! Eu chiar il colectez selectiv si am observat o imbunatatire a comportamentului cetetanilor in legatura cu acest procedeu: daca pana mai acum 3-4 ani, gunoiul era aruncat la intamplare, acum multi cetateni se opresc si citesc cu atentie unde trebuie sa-l arunce, in functie de materiale. Peste cateva luni, sunt convinsa ca majoritatea locuitorilor Sectorului 3 vor arunca gunoiul in containerele in care trebuie.

Pubele inteligente Sectorul 3
Sursa foto: www.adevarul.ro

         Proiecte de care suntem mandri ar mai fi, dar ca sa nu mai mai intind mult la vorba, vreau sa va prezint scopul acestei scrisori! Asa cum stiti deja, Sectorul 3 a intrat in Batalia pentru titlul de ,,Orasul Reciclarii„, batalie sustinuta de Eco-Rom Ambalaje (mai multe detalii puteti afla pe  http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/). In aceasta batalie, fronturile pe care orasele concurente lupta sunt: cel al calitatii serviciilor de colectare separata a deseurilor de ambalaje, cele bune „munitii” de constientizare si mobilizare a populatiei pentru a separa deseurile si frontul celor mai mari cantitati de deseuri de ambalaje colectate.

       Pentru noi, locuitorii Sectorului 3, ar fi o mare onoare daca ne-ati ajuta sa castigam aceasta ,,batalie”. In primul rand, facem un bine mediului inconjurator: atat dumneavoastra, prin proiectele pe care le intreprindeti si prin campaniile de constientizare, cat si noi, cetatenii, care o sa va urmam sfaturile pentru a avea un sector curat. Dar nu numai Sectorul 3 ar avea de castigat, ci si celelalte sectoare ale Bucurestiului, dar si marile orase ale Romaniei. Daca veti implementa in continuare proiecte de succes in acest domeniu, veti fi un exemplu pozitiv pentru intreaga Romaniei, iar cu timpul, mediul inconjurator va fi mai curat si mai sanatos.

        Si pentru ca imi doresc tare mult sa castigam impreuna aceasta batalie, sa fim mandri de sectorul nostru, mi-am permis sa va incurajez, sa va urez succes si sa va dau cateva sfaturi potrivite pentru fiecare ,,camp de lupta”.

        La capitolul ,,calitatea serviciilor de colectare separata a deseurilor si ambalajelor” consider ca ati facut o treaba excelenta implementand pubelele inteligente. Am discutat deja despre ele, iar dupa succesul implementarii catorva pubele anul trecut, anul acesta ne-ati promis aproape 500 de astfel de pubele inteligente. Stiu ca va respectati promisiunea, iar daca ar fi dupa mine, ati primi punctaj maxim la primul ,,front de lupta”, pentru ca in niciun alt sector al Capitalei sau oras la Romaniei nu mai exista acest sistem.

        Cele mai bune munitii de constientizare si mobilizare a populatiei pentru a separa deseurile, ar fi in primul rand, campaniile organizate in gradinitele, scolile, liceele si universitatile din Sectorul 3. Schimbarile trebuie sa inceapa in primul rand cu tinerii si copiii: ei sunt cei mai receptivi si pot transmite informatia mai departe. Ati putea organiza in fiecare unitate de invatamant, o data pe luna, o vizionare a unor documentare care prezinta riscurile pe care ni le asumam daca nu colectam selectiv. Copiii si tinerii vor avea ocazia sa puna intrebari, sa caute solutii, sa isi imagineze atat o lume ,,ingropata” in gunoaie, cu resurse limitate si cu oameni nefericiti, dar si o lume in care se recicleaza si colecteaza selectiv, in care resursele sunt protejate, mediul inconjurator este curat, iar oamenii sunt mai sanatosi si mai fericiti. Aceasta initiativa ar putea fi implementata si la nivelul institutiilor publice. E drept faptul ca angajatii poate sunt obositi si au zeci de responsabilitati, dar cu rabdare, se poate gasi o ora pe luna, in cadrul careia sa se organizeze o discutie de grup. Aici, angajatii vor povesti despre obiceiurile lor din locuinta, despre modul in care selecteaza gunoiul inainte de a-l arunca (daca exista aceasta initiativa), pot primi sfaturi referitoare la cum pot colecta selectiv intr-un mod rapid (stim cu totii cu timpul ne preseaza) si cum isi pot invata si membri familiei sa aiba grija de mediu.

         Batalia de pe ultimul front poate parea cea mai grea, dar de fapt este cea mai usoara. Stiu ca poate sfaturile pe care o sa vi le dau vor parea un pic mai greu de realizat, dar sunt convinsa ca veti gasi o solutie care sa va permita sa le puneti in aplicare. Cum puteti aduna cea mai mare cantitate de deseuri de ambalaje? In primul rand, gandind selectiv: cum putem aduna impreuna cea mai mare cantitate de ambalaje de plastic, de sticla, de hartie?

colectare selectiva

       Iar acum va voi prezenta cateva sfaturi:

–     sticlele si recipientele de plastic reprezinta poate cea mai mare parte a deseurilor de ambalaje, de aceea trebuie sa fie prioritare. O campanie de constientizare organizata in institutiile publice, dar si in institutiile preuniversitare si universitare si amenajarea unui spatiu destinat aruncarii sticelor in aceste institutii ar putea fi primul pas. Sa va dau un exemplu: in fiecare sala, sa existe o cutie de carton sau un sac menajer in care sa se stranga toate sticlele de plastic, pe care elevii sa nu le mai arunce la cosul de gunoi, ci in acel sac sau cutie. Iar in zilele in care se ridica gunoiul, acele sticle sa fie predate separat. Sau sa existe unul sau mai multi responsabili pe scoala care sa aiba obligatia sa adune toate sticlele si sa le predea la un centru special sau chiar sa le duca la cea mai apropiata pubela de reciclare selectiva. Acelasi lucru se poate implementa si in licee, universitati si institutii publice pentru moment. Iar mai apoi, daca va permite cadrul legislativ, sa instituiti aceasta masura si la nivelul agentilor economici. In felul acesta, sticlele de plastic nu vor mai ajunge la gunoi, fara sa fie colectate selectiv;

–      recipientele din sticla nu sunt atat de des intalnite ca recipientele din plastic, insa sunt mai ,,populare” atunci cand vine vorba despre colectare selectiva. Ele se gasesc in special la restaurante, baruri, terase, cafenele etc. Ati putea sa incurajati acesti agenti economici sa depoziteze sticlele in cutii si sa le predea intr-un centru comercial atunci cand se aprovizioneaza (deja exista in cateva din marile centre comerciale un astfel de sistem). Cum ii puteti stimula? Promitandu-le un titlu simbolic de ,,cel mai eco-friendly local”, acordat la sfarsitul unei perioade stabilite de dinainte (3 luni, 6 luni, 12 luni etc.) ceea ce le va aduce un plus de vizibilitate si noi clienti;

–         hartia este poate cea careia ar trebui sa ii acordam cea mai multa importanta, dupa plastic. Zilnic, zeci de mii de coli de hartie sunt folosite, iar mai mult de jumatate dintre acestea sunt aruncate. Ce putem face? Ne putem adresa tot institutiilor publice si agentilor economici din Sectorul 3, putem organiza chiar o intrecere sau le putem acorda niste ,,recompense”. Spre exemplu, daca ar fi posibil, primilor trei agenti economici care colecteaza cea mai multa hartie in jumatate de an spre exemplu, li se poate acorda o reducere simbolica aplicata la un impozit local.  In felul acesta, vor fi stimulati sa colecteze cat mai multa hartie, iar mii de copaci ar putea fi salvati.

         Acestea ar fi sfaturile pe care mi-am permis sa vi le dau, astfel incat sa castigam impreuna titlul de ,,Orasul Reciclarii”. Poate unele sunt imposibil de realizat, insa aceste lucruri mi-au venit in minte atunci cand ma gandesc la cum putem colecta selectiv si cum ne putem implica toti in aceasta ,,batalie”.

        In speranta ca vom invinge si vom fi mandri de Sectorul 3, va urez mult succes si sa auzim numai de bine!

       Cu stima,

       Voivozeanu Andreea, o cetateana a celui mai verde sector al Capitalei!

 

3 thoughts to “Sectorul 3 din Bucuresti merita titlul de ,,Orasul Reciclarii””

  1. Bravo! Inspirate sfaturi. Si eu locuiesc in sectorul 3 si am observat aceleasi lucruri ca si tine: sectorul nostru chiar e verde si continuu vad ca se lucreaza. Sunt mandra ca locuiesc aici si sper sa castige sectorul 3 batalia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.