Scarile rulante si elevatoarele nu sunt un moft

Inventarea curentului electric a reprezentat una dintre cele mai mari evolutii tehnologice. Cu toate ca a durat foarte mult pana a fost exploatat la maxima sa capacitate, in timp, oamenii si-au dat seama de avantajele utilizarii lui. A fost posibila comunicarea rapida, iluminatul nu mai reprezenta o problema, autoturismele s-au imbunatatit, au aparaut primele electronice si electrocasnice si asa mai departe. In ziua de astazi, oriunde mergem, vedem utilizarea curentului electric. Poate nu ne mai impresioneaza aceste utilizari sau nu le mai bagam in seama, dar ele sunt prezente la fiecare pas. Sau poate ne aducem aminte de ele exact cand este o pana de curent. 

Lasand la o parte consumul casnic, cel mai bun exemplu pentru o utilizare necesara a curentului electric este legata de ascensoare. Cine locuieste la bloc stie cat de important este un elevator, mai ales la etajele superioare. Multumita inventarii curentului electric, putem ajunge rapid in casa, fara sa urcam pe scari, mai ales cand ne grabim sau avem bagaje. Si pentru ca tot suntem la acest capitol, sa nu uitam si de scara rulanta. In Bucuresti, in anii ’90, nu prea vedeam scari rulante decat la metrou si nu la toate statiile. Foarte putine erau locurile in care erau amplasate, insa ne dadeam seama de importanta ei. 

Mai tarziu, aparitia centrelor comerciale a determinat o cererea mai mare de scari rulante, asa ca acum este imposibil sa nu urcam cu una cel putin o data pe saptamana, daca nu si mai des. Asadar, indiferent daca alegem un elevator sau scara rulanta, trebuie sa stim ca reprezinta o necesitate, nu un moft. Persoanele care locuiesc la etajul 10 al unui bloc nu ar putea sa urce pe scari mereu, mai ales daca sunt persoane in varsta, gravide sau oameni bolnavi. Sau cand venim de la cumparaturi, cateodata este imposibil sa urcam pe scari, din cauza greutatii. Scarile rulante au rolul lor, pentru ca ajuta la transportarea oamenilor in mod rapid. Sunt o alternativa mult mai buna pentru lifturi, in spatiile in care pot fi amplasate, pentru ca nu au limita de greutate si transporta persoane in mod continuu. 

Asadar, data viitoare cand veti mai merge cu liftul sau cu scara rulanta, aduceti-va aminte ca toate acestea au fost posibile multumita progresului tehnologic. 

Sursa foto: mpifma.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.