Padurea de plastic: cand verdele dispare

–   Copii, acesta este un tei: din florile lui se fac ceaiuri bune pentru persoanele care nu se pot odihni sau sunt mereu agitate.

–   Doamna invatatoare, florile de tei sunt acelea care costa 100 lei cutia de 50 de grame?

–  Da Delia! Acela este. Din pacate, in curand se va scumpi si mai rau. Rezervatia de tei a inceput sa produca din ce in ce mai putine flori… Dar haideti sa mergem in laborator sa va mai arat si alte flori si frunze.

–   Doamna, ce este frunza aceea frumoasa care seamana cu o stea?

–  Este o frunza de stejar, Rares. Iar aceea este o ghinda, provenita tot de la un stejar. Ii mai puteti vedea doar daca mergeti in judetul Prahova. Inainte erau chiar si in parcuri…

      Cam asa decurge ora de botanica in anul 2040. Din nefericire, copiii nu se mai pot bucura de pomi si copaci. Rar se mai pot vedea cativa in parcuri, si aceia uscati. Acum, ii studiaza la ora de biologie, ca si cand ar studia istoria, la trecut. Cum s-a ajuns la situatia aceasta? Raspunsul: defrisarea excesiva, fara urme de remuscare si fara sa ii pese cuiva de consecinte. Dar acest lucru nu este cel mai grav. Ceea ce urmeaza, este de-a dreptul induiosator si sper eu ca va reusi sa traga un semnal de alarma.

–    Stii, am citit ca in trecut, oamenii udau pomii, iar ei cresteau mari si frumosi, faceau fructe si flori frumos mirositoare. Iar toamna, frunzele lor cadeau, iar pe jos se intindea un covor aramiu. Era tare frumos, am vazut in pozele parintilor mei. Sunt tare norocosi ca au apucat sa vada asa ceva.

–   Crezi ca daca o sa-l udam si noi o sa ii creasca frunze verzi, ca acelea pe care le-am vazut in laborator?

–   Nu, din pacate va ramane doar un copac de plastic… Trebuie sa ne obisnuim cu ei si cu aerul din ce in ce mai poluat pe care il respiram. Hai sa mergem in parc sa vedem cum mai arata copacul.

last_tree

     Cel mai trist lucru care se putea intampla, era ca au fost ,,plantati” copaci de plastic, care sa arate  ca unii adevarati. Din pacate, toata lumea observa diferentele: frunzele ramaneau la locul lor indiferent de anotimp, culoarea nu se schimba, iar pana si pasarile refuzau sa isi faca cuib printre ramurile lor. Copiii erau din ce in ce mai deprimati, odata cu ,,moartea” copacilor ramasi in picioare. Stiau ca in scurt timp vor disparea toti.

      Nu puteau sa se bucure de banalul ceai de tei, de ghinde, de fructe proaspete si autohtone, de aer curat. Aveau nevoie de o idee, de cineva caruia sa ii pese de viitorul lor si de viitorul tarii.

      Una dintre cele mai periculoase urmari ale defrisarii este reprezentata de alunecarile de teren de pe versantii muntilor si dealurilor. Copacii, cu radacinile lor puternice, fixeaza solul, iar daca acestia sunt indepartati, se produc grave alunecari de teren, care pot avea consecinte fatale, cu pierderi de vieti omenesti, nu numai pagube materiale.

     Au fost organizate mai multe campanii de constientizare, dar fara rost: interesele financiare erau mult mai puternice. Pana intr-o zi, cand niste ingeri pazitori s-au gandit sa schimbe ceva in bine. Stiau ca o campanie va avea mai mult impact daca va fi lansata in randul liceelor, scolilor si gradinitelor, deoarece copiii sunt cei mai receptivi si sunt gata sa dea o mana de  ajutor oricand.


     Cei de la Zibo.ro au lansat cea mai mare si mai ampla actiune ecologica din Romania, menita sa salveze ,,plamanii tarii” si sa asigure copiiilor nostri un viitor mai bun: ,,Scoala pentru o Romanie Verde„, al carui scop principal este colectarea de hartie din scoli, pentru a putea planta 1000000 in aprilie 2013. Da, ati citit bine: 1 000 000 de copaci vor fi plantati de Ziua Impaduririi (aprilie 2013), care are drept slogan ,,Un copil, un copac”.

      In proiect se poate inscrie orice scoala de pe teritoriul Romaniei. Dupa inscriere, fiecare scoala trebuie sa stranga cat mai multa hartie posibila, iar acest lucru va atrage si recompense: la fiecare 10t de hartie, scoala va primi 1000 lei in produse sau bani. Dar, nu doar scolile pot coleta hartie. Chiar si noi, ca simpli cetateni, sau firmele, asociatiile, institutiile pot colecta hartie in numele unei scoli. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa trimiteti un email la adresa eco@zibo.ro , iar in maxim 3 zile ea va fi ridicata.

     Proiectul ,,Scoala pentru o Romanie Verde” aduce castiguri si scolilor participante. La finalul anului scoloar, primele 3 scoli care au strans cea mai mare cantitate de hartie per elev, vor fi recompensate cu un buget pentru dotarea si modernizarea acestora.

     Dar, premiile nu se opresc aici: in fiecare luna, in scoala in care se colecteaza cea mai mare cantitate de hartie per elev se va organizare in colaborare cu Aqua Carpatica si Adventure CAMPS, Green Party Day, in cadrul careia se vor organiza jocuri ale copilariei, care le vor starni interesul celor mici si ii vor face sa uite pentru o zi de calculatoare si le vor redeschide apetitul pentru sport.

    Si nu in ultimul rand, in functie de cantitatea de maculatura stransa, se vor oferi si diplome, rechizite, echipamente IT etc. Asadar, toata lumea are de castigat.

     Dar, sa nu credeati ca totul se reduce la aceasta campanie: deoarece sanatatea presupune si o hidratare corecta. Iar cum hidratarea presupune o apa calitativa, cu un continut foarte scazut de nitrati si nitriti, cei de la Aqua Carpatica recompenseaza colectarea de Peturi, prin intermediul campaniei ,,Colectarea de PET-uri de Aqua Carpatica„. Astfel, la fiecare 500 de pet-uri de Aqua Carpatica, scoala va primi 50 de caiete si 50 de pixuri.

     Lucrurile bune nu se opresc aici, astfel ca elevii scolilor inscrise in campanie vor putea participa si la un Concurs National pe teme ecologice, iar cei mai buni elevi din judete si din sectoarele Bucurestiului vor avea sansa se a castiga o excursie de o saptamana la Bruxelles.

     Si nu in ultimul rand, pentru ca cei mici au nevoie de o educatie ecologica, in speranta ca vor invata sa pretuiasca natura si sa stie cat de fragila poate fi sub actiunile necugetate ale omului, Zibo.ro a pus la punct un manual introductiv de ecologie, si are in vederea editarea altora.

Asadar, haideti sa nu lasam Romania sa se prabuseasca. Tara are nevoie de radacini puternice si de coroane verzi, roditoare, care sa ne asigure viitorul nostru si al urmasilor nostri. Sa sustinem campaniiile ,,Colectăm hârtie să plantăm 1 milion de copaci“ si “Colectarea de PET-uri de Aqua Carpatica”, iar peste ani, cand rezultatele vor fi vizibile, sa fim mandri ca am contribuit la evitarea unui dezastru ecologic.

scoala verde

One thought to “Padurea de plastic: cand verdele dispare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.