Materiale didactice pentru o invatare mai usoara

Imi amintesc cu drag de anii de scoala, mai ales de primii patru. Programa era in asa fel facuta incat sa invatam lucruri elementare, sa asamblam cu mainile noastre diferite lucruri si sa intelegem logic tot ce ni se preda. Acum, din ce aud, lucrurile nu mai sunt deloc asa in clasele primare, se dau foarte multe teme si gradul de dificultate a crescut foarte mult, ceea ce ii oboseste pe elevi. Cred ca ar fi trebuit ca macar clasele primare sa ramana pentru explorare si pentru invatarea lucrurilor care ne inconjoara si mai putin pentru ecuatii matematice, pentru ca este foarte trist sa vad copii care nu stiu ce munti sunt in Romania, dar care invata pe de rost matematica, pentru ca altfel nu o pricep.

Ce-i drept, am avut si o invatatoare iubitoare, rabdatoare si care nu se lasa pana nu stiam toti lucrurile elementare macar. Ne lua mana dreapta in mana ei si ne invata sa scriem caligrafic: nu era suficient sa scriem, ci trebuia sa scriem frumos, sa ajungem sa ne placa scrisul si sa ne relaxeze. Ne invata sa gandim logic, ceea ce putini invatatori mai fac in ziua de astazi si ne mai invata sa citim cu intonatie.

Materialele didactice nu erau foarte multe atunci, mult mai putine decat in ziua de astazi, dar ne descurcam perfect cu ele. Aveam niste cifre foarte mari, de care ne ajutam la matematica, alaturi de numaratori uriase sau mai mici, pentru limba romana aveam dictionare, abecedare, carti de povesti, planse cu litere si grupuri de litere (che, chi, ghe, ghi etc.) si multe altele, iar pentru stiintele naturii mereu ne surprindea cu flori, mostre diferite de pamant, machete ale muntilor si multe altele.

Chiar prin vara ma uitam la niste materiale didactice, pe care i le cautasem verisoarei mele, pe site-ul Eduvolt.ro si m-am bucurat sa vad ca intr-un fel, inca se mai folosesc unele dintre ele.

Iar preferatele mele sunt bineinteles, cele legate de biologie. Aceasta a fost materia mea preferata atat in scoala generala, cat si in liceu (cu toate ca am absolvit un liceu economic, muream de nerabdare sa iau parte la orele de anatomie si biologie). Imi plac foarte mult in special doua materiale didactice, pe care le veti vedea in continuare. 

Prima este o plansa cu Celula vegetala si animala- dim. 1100X800 mm. Tin minte ca la orele de biologie, din laborator, aveam o plansa foarte mare cu strucutura celulelor animale si vegetale si ma uitam la ea de fiecare data cand aveam ocazia, astfel incat mi-a ramas intiparita in minte. Este o plansa atractiva, care stimuleaza memoria vizuala si care este usor de inteles. Iar pretul ei este atractiv: doar 70 lei. 

Si o macheta care imi place in mod deosebit este Structura interna a frunzei. Stiu ca aveam si in scoala generala o macheta asemanatoare si mi-a prins tare bine, pentru ca am invatat foarte repede structura frunzei. Aceasta macheta reprezinta o frunza marita de 1250 ori, este in relief si viu colorata, ceea ce face invatarea mult mai usoara. 

Asadar, ma bucur ca inca se mai folosesc materiale didactice in scoli si ca nu este totul digitalizat, pentru ca unele lucruri se invata doar cu ajutorul unor astfel de materiale. Daca vreti sa vedeti cele mai noi produse din categoria materialelor didactice, puteti sa ii urmariti pe cei de la EduVolt pe Facebook: aici. Voi ce amintiri aveti legate de materiale didactice? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.