Primul meu post pe domeniu s-a nimerit să fie o leapşă exact pe sufleţelul meu, preluată de la Studentul Minune. Îmi place deoarece este legată de turism şi cu ocazia asta pun în practică ce învăţ în facultate şi preferinţele mele în materie de turism.
Trebuie să răspund la 3 întrebări legate de turismul românesc :
1. Dacă aţi avea puterea ministerului, voi cum aţi promova România din punct de vedere turistic?
Trebuie precizat de la început faptul că România este o ţară turistică, asta însemnând că are atât un potenţial turistic natural foarte ridicat, cât şi potenţial antropic unic.
În primul rând aş încerca să conving românii să îşi viziteze propria lor ţară înainte de a alege un sejur în afara graniţelor României. Avem o ţară extrem de frumoasă cu obiective turistice unice, dar din păcate majoritatea românilor ştiu doar de litoralul Mării Negre şi Valea Prahovei, iar acesta este un lucru nu tocmai pozitiv pentru turismul românesc.
Ştiu că trebuie creată şi reorganizată infrastructura, îmbunătăţită baza tehnico-materială, dar înainte de toate astea, se pot vizita multe minuni ale naturii şi locuri pentru care străinii ar da orice ca să le aibă în ţara lor (aici mă refer la zona Munţilor Apuseni, Cheile Nerei, Transalpina şi multe altele).
Un punct forte al turismului românesc ar putea fi unităţile de tratament balneare. Chiar dacă multe au ajuns în paragină, iar cele care mai funcţionează sunt foarte vechi, dacă ar fi recondiţionate, ar aduce turismului românesc milioane de turişti străini, care caută astfel de tratamente.
În concluzie, dacă aş avea puterea ministrului, nu aş investi banii în ,,frunze” şi sloganuri inutile. Aş încerca să arăt în primul rând românilor cât de frumoasă este ţara şi câte locuri unice în lume aşteaptă să fie vizitate, apoi aş lucra la dezvoltarea infrastructurii şi bazei tehnico-materiale, iar în final aş crea o campanie eficientă de promovare e României prin pachete turistice ce includ obiective unice, pe care România le deţine.
2. Dacă un strain v-ar cere o listă cu 5 obiective turistice mai putin cunoscute din Romania ce i-ati propune si de ce?
În primul rând, Cetăţile Ponorului. Acestea sunt situate în Munţii Apuseni, iar peisajul care se găseşte acolo se aseamănă cu un colţ de Rai şi Parcul Naţional Cheile Nerei-Beusniţa din Caraş-Severin, unde se pot admira Lacul Dracului, Cascada La Vaioaga şi Cascada Beusniţa, unde liniştea este la ea acasă şi culorile mediului înconjurător te fac să crezi că eşti într-un tărâm de basm.
O altă recomandare ar fi zona Tismana din judeţul Gorj, unde traseele montane sunt atât de spectaculoase, încât uiţi de oboseală atunci când ajungi în vârf şi realizezi cât de frumos este totul. Salina Turda este următoarea pe listă datorită faptului că după reamenajare a devenit una dintre cele mai frumoase din ţară şi putem îmbina utilul cu plăcutul: o cură de aerosoli cu vizitarea unei locaţii subpământene. Iar ultimul dar nu şi cel din urmă obiectiv este zona comunei Arieşeni, situată în Munţii Apuseni. Este zona mea preferată, deoarece peisajele sunt mai multe decât desprinse din Rai, localnicii sunt foarte amabili, iar zona nu este foarte populată, ceea ce ne permite să ne bucurăm de minunata sălbăticie a locului.
Chiar dacă mi s-a spus să înşir doar 5 obiective, nu pot să ma abţin si mai spun câteva: Groapa Ruginoasă, Rezervaţia Naturală Padiş, Cheile Galbenei, Peştera Focul Viu, Peştera Urşilor, Muzeele de Istorie din Piatra Neamţ, Dealul cu melci şi multe altele.
3. Dacă aţi reprezenta Romania într-o alta ţară, ce suveniruri autentice din Romania aţi duce cadou?
Cam greu de ales, deoarece îmi vin în minte foarte multe : ouă încondeiate din Maramureş, păpuşele îmbrăcate în portul naţional, dulceţuri autentice româneşti, în borcane cu motive naţionale, vase din lut cu modele româneşti şi multe altele.
Dau leapşa tuturor celor care vor să o preia.
eu as promova turismul cu Dracula
cat mai apucam ca vor sa ni-l ia bulgarii
cum au facut si cu tigarile carpati.
da, tigarile carpati alea vechi, sunt marca bulgareasca acum.
ca noi n-ao fost in stare sa le inregistram la osim.
tara lui papura-voda…
Dracula e deja arhi-mega-cunoscut, asa ca daca ni-l iau or sa se faca de ras;)) pt ca toata lumea stie ca e al nostru:P
De acord cu Spanac. Cum am zis si la Emil, cei mai multi straini daca ii intrebi de Romania zic de Hagi, Nadia, Dracula si Ceausescu… Si avem mult de munca pentru a readuce RO unde trebuie.
Dacă ai avut ocazia să ajungi prin Alpi elveţieni, atunci peisajele din România nu sunt aşa de spectaculoase. Infrastructura e ceea care dă minusul cel mai mare turismului nostru. Am efectuat un circuit turistic Budapesta – Vienna – Ventia – Verona-Munchen -Praga şi in peste 3000 de km nu am dat de o groapă. Asta spune multe despre ce ar trebui sa avem. Eu as promova Romania doar la sfarsitul constructiei primei autostrazi practicabile care sa sustina traficul.
Totusi sa nu comparam Elvetia cu Romania si cu nicio alta tara. La fel si Austria. Dar pe locul 3 in Europa ar fi Romania ca si peisaje.
cam tarzior dar trebuie sa iti las un comment fiind si domeniul meu 😛
1. Promovare prin sustinerea unor evenimente de amploare : craciun la brasov sau sibiu, festival medieval la sighisoara, class one si aero gp la mamaia. apoi as renunta la a promova romania ca un tot si as merge pe promovare regionala si/sau tematica
2. transalpina, canaraua fetii, pacuiul lui soare, sighisoara, muntii macin
3. tuica, placinta doobrogeana, o casa a poporului in miniatura, o replica a coloanei infinitului, o ie,
eu as promova turismul cu Dracula 🙂