Istoria benzii adezive

Banda adeziva este una din cele mai bune inventii ale secolului trecut, fiind creata in 1925 in Statele Unite ale Americii, de catre Dick Brew, fiind utilizata intai si intai in constructia de autoturisme, ca adeziv de mascare ce avea rolul de a rezolva dificultatile in delimitarea culorilor aparute la vopsirea caroseriei. Urmatorul pas in evolutia benzii adezive a fost aparitia unui produs realizat din celuloza transparenta, scotchul de astazi, insa nu bautura alcoolica cu specific scotian, ci produsul de papetarie care ne face viata mai usoara in nenumarate randuri. Mai devreme insa, in 1901, farmacistul si antreprenorul german Oscar Troplowitz inventase leucoplastul, un alt fel de banda adeziva avand, stim cu totii, aplicabilitate si utilitate in domeniul medical.

Vedem deja doua trei tipuri de banda adeziva, insa exemplele nu se opresc aici, modelele avand fiecare avantajele si rolurile lor, dar si diverse aplicabilitati sa intr-un domeniu sau altul. Putem asadar intalni si utiliza in diferite situatii banda adeziva maro avand o rezistenta mai buna decat scotchul dar un aspect estetic mai putin placut, banda din polietilena rezistenta la razele ultraviolete si intemperii, sau banda pe suport de aluminiu, produs folosit cu precadere in domeniul instalatiilor pentru sigiliari de conducte, izolatii termice si asa mai departe.

Sursa: www.pin.ro

Cum era si normal, de la produsele cu o singura fata adeziva pana la banda dublu adeziva nu a fost un salt prea mare, tinand cont de utilitatea ridicata a unui astfel de produs. De la fixarea unui afis pe un perete si pana la fixarea mochetelor sau carpetelor de podea impotriva alunecarii, banda dublu adeziva este atat din punct de vedere al functionarii cat si al realizarii produsului pe cat de evidenta si banala, pe atat de uimitoare. Astfel de banda adeziva si-a dovedit utilitatea si in mediul industrial, pentru astfel de sarcini fiind create produse ce rezista temperaturilor extreme, razelor UV, solventilor si altor substante chimice, iar adezivul este si el mai rezistent fata de unul folosit in mediul domestic, date fiind conditiile mai dure de utilizare.

Asadar, data viitoare cand veti folosi orice astfel de produs simplu sau dublu adeziv, opriti-va un moment din treaba si ganditi-va cat de utila este o astfel de inventie considerata de multi banala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.