Imi aduc aminte cu drag de perioada in care aveam gaini si rate si de nerabdare de a vedea puii si bobocii de rata. Nu exista ceva mai frumos decat sa vad pui mici de gaina, galbeni si foarte calzi, care abia asteptau sa isi caute mamica si sa se cuibareasca sub aripile ei, pentru a le tine de cald. Adoram perioadele in care stiam ca urmeaza pui de gaina si boboci de rata. Insa, cateodata, closca nu voia sa cloceasca si astfel, ouale cu embrioni erau compromise si nu mai aveam parte de pui in perioada aceea. Imi parea rau ca nu mai ieseau pui si stiu ca bunicii spuneau la un moment dat ceva de un incubator pentru oua, insa fiind copil nu intelegeam prea bine cum un aparat poate lua locul gainii.
Mai tarziu, am aflat la ce e bun un incubator pentru oua si de ce este o solutie mai buna decat o closca, cand sunt semne ca aceasta nu ar vrea sa cloceasca. Clocitoarele de oua se folosesc cu succes de zeci de ani si multumita lor, milioane de pui de gaina s-au nascut.
Daca va achizitionati un incubator pentru oua, trebuie sa stiti anumite lucruri. Spre exemplu, ouale mai vechi de o saptamana si mai proaspete de trei zile nu sunt bune pentru incubat. Mai mult, temperatura conteaza foarte mult: la -2 grade Celsius, embrionul de gaina moare si la o temperatura de peste 27 de grade Celsius, se va dezvolta anormal (vorbim despre temperaturile atomosferice). De asemenea, sunt anumite proceduri ce trebuie urmate inainte de a incepe incubarea, cum ar fi alegerea oualor, dezinfectarea si racirea lor pana la o anumita temperatura.
Asadar, daca doriti sa incubati oua de gaina, prepelita, rata si asa mai departe, este bine sa va interesati in legatura cu toate etapele pe care trebuie sa le parcurgeti pentru ca viitori pui sa fie sanatosi.
Iar daca nu ati gasit inca un incubator, va sfatuiesc sa va uitati si in magazinele online, pentru ca o sa ramaneti surprinsi de varietatea de produse si mai ales de preturile accesibile.
Voi ati avut vreodata nevoie de un incubator pentru oua?