Stiai ca un zambet trebuie sa fie intai de toate sanatos si mai apoi frumos? Foarte multe persoane considera ca zambetul trebuie sa fie doar frumos si ca de toate celelalte probleme se vor ocupa in momentul in care disconfortul va fi prea mare. Insa, nu exista frumusete fara sanatate. Din pacate, in tara noastra, cand vine vorba despre preventie dentara, nu multe persoane stiu exact ce inseamna acest lucru. Este mult mai usor sa previi afectiunile dentare, decat sa le tratezi. Nu vei mai avea parte de durere si vei economisi timp si bani importanti.
Ce inseamna preventia cand vine vorba despre sanatate dentara? Inseamna in primul rand o igiena corecta. Ar trebui ca fiecare persoana sa se perieze de minim doua ori pe zi, cu o periuta adecvata, timp de 2 minute si cu miscari corecte. Miscarile corecte sunt foarte importante pentru a nu rani gingiile si pentru a nu afecta dantura. Astfel, trebuie sa periezi dintii dinspre gingie spre varful dintelui, cu periuta inclinata la 45 de grade. Daca nu stapanesti corect aceasta tehnica, poti alege sa faci miscari circulare, foarte blande, tot de la gingie spre varful dintelui, niciodata invers. De asemenea, este important sa folosesti si ata dentara si apa de gura sau un dus bucal, pentru a elimina toate resturile dintre dinti.
Preventia include si vizita la medicul stomatolog, de doua ori pe an (sau mai des daca ai anumite probleme). In cadrul consultului, ti se va analiza in detaliu dantura si ti se vor efectua un detartraj si un periaj profesional. Daca respecti acesti pasi de preventie, respectiv igiena si vizita la medicul stomatolog, ar trebui sa nu ai probleme.
Totusi, daca iti doresti mai mult si vrei ca zambetul tau sa fie si sanatos si frumos, trebuie sa discuti cu medicul tau despre un plan de tratament. In primul rand, trebuie sa stii ce te nemultumeste la dantura ta. Poate iti dinti mai albi, mai lungi, vrei sa scapi de spatiile dintre ei sau poate ai anumite plombe pe dintii din fata, care nu arata tocmai frumos. Una dintre cele mai rapide modalitati prin care te poti bucura de un zambet frumos si sanatos este reprezentata de fatetele dentare. Acestea sunt ravnite de multe persoane, insa din pacate in unele cazuri nu se pot aplica, iar in continuare iti voi spune tot ce trebuie sa stii despre fatete dentare.
Fatetele sunt niste foite foarte subtiri, realizate din materiale foarte rezistente, cum ar fi ceramica, zirconiu si care acopera partea din fata a dintilor. Multe persoane fac confuzie intre fatete si coroane. Fatetele sunt folosite pentru a schimba dantura din punct de vedere estetic, pe cand coroanele sunt utilizate si pentru sanatatea danturii si pentru functionalitate. Fatetele se aplica pe partea din fata a dintilor, in timp ce o coroana imbraca dintele natural sau poate fi aplicata pe un implant dentar. In cazul in care nu te califici pentru fatete, s-ar putea sa te poti bucura de coroane.
In jurul fatetelor dentare s-au tesut foarte multe mituri ce tin de ingrijirea lor propriu-zisa, costuri si numeroase interdictii. O sa incep sa iti vorbesc despre interdictii, pentru ca sigur ai auzit si tu o parte dintre aceste mituri. Am mentionat ca fatetele dentare sunt realizate din materiale foarte rezistente, astfel ca nu va trebui sa te porti cu ele ,,ca si cu un ou”. Poti avea acelasi stil alimentar ca si pana acum, insa trebuie sa ai grija la alimentele foarte dure si la anumite obiceiuri. Spre exemplu, nu vei avea voie sa mesteci gheata, bomboane, sa desfaci cu dintii diverse obiecte sau sa musti din obiecte sau alimente extrem de dure. Insa, trebuie sa stii ca aceste interdictii sunt valabile pentru orice tip de lucrare dentara si chiar si pentru dintii naturali.
In legatura cu alimentele care pateaza fatetele, trebuie sa stii ca te poti bucura in continuare de mancarurile tale preferate, conditia fiind sa ai o igiena corecta si sa nu amani vizita la medicul dentist. Exista metode profesionale ce pot curata fatetele in cabinetul dentar, la fel cum se curata si dintii naturali, asa ca nu iti vei petrece toata viata avand grija la alimentatie.
Trebuie sa mentionez si mitul legat de rezistenta fatetelor. Ca orice alta lucrare dentara, fatetele vor rezista in functie de modul in care le ingrijesti. Te poti bucura de ele 10 ani, 20 de ani, 30 sau chiar toata viata, daca respecti indicatiile medicului stomatolog. Este important sa ai o igiena dentara impecabila, pentru a nu se forma carii pe sub fatete si pentru ca placa bacteriana sa nu le afecteze in timp. De asemenea, cat timp nu vei expune fatetele la tot felul de provocari, vor ramane in cea mai buna conditie.
Daca iti doresti fatete, mai jos ai datele de contact de la Clinica DrNassar:
Strada Puțul lui Zamfir 16, București 011683, România
TELEFOANE & EMAIL
+40 751 051 096
+40 314 257 954
contact@drnassar.ro