Guest post : Un martisor

Trebuie sa-i daruiesti un martisor doamnei invatatoare. Dai si colegelor tale de clasa cate unul. Cam asta imi aduc aminte de intai martie din primii ani de scoala. Imi cumparau parintii martisoare pe care le ofeream colegelor si invatatoarei (in clasele I-IV am avut patru invatatoare diferite). Mai tarziu am inteles semnificatia acestui gest.

Cu fiecare an care a trecut am vazut mai multe forme pentru martisor. M-au atras mereu cele in forma de floare ori care aveau desenata una pe cartonasul lor fragil. Cu petalele lor firave m-au dus cu gandul catre natura care se trezeste la viata an de an. Asa am daruit mici cadouri cu tematica florala. De fiecare data ceva a ramas neschimbat. Desi multe dintre ele aveau un suport de prindere pe haine, in dreptul inimii, niciodata nu a lipsit din ceea ce am daruit un mic snur alb si rosu, impletit din doua firisoare subtiri.

An de an daruiesc martisoare sau ghiocei, simboluri ale primaverii care se apropie. Conteaza mai mult decat orice gestul in sine. E o traditie bine conservata, fie ca vorbim de snurul tors de Baba Dochia in timp ce urca oile, fie de inceperea noului an la romani ori la daci. Snurul acesta alb-rosu, care este prins uneori la mana in forma de bratara si mai apoi legat de un copac pentru a da acestuia putere sa inmugureasca si sa inverzeasca rapid, impreuna cu ghiocelul plapand de un verde crud reprezinta viata care continua.

Pe cine mai intereseaza acum povestile cu lupta dintre iarna si primavara, cu ghiocelul stingher care isi face loc in zapada si scoate capul din ea pentru a fi mangaiat de razele soarelui? Cine se mai intreaba de culorile din snurul martisorului? Privesc trist de fiecare data cand sarbatorile traditionale se comercializeaza, pierzand putin cate putin farmecul lor incarcat de istorie si de mit. Nu stau insa cu mainile in san. Voi gasi o cale de a recupera frumusetea si naturaletea acestora.

Un material scris de Alexandru Pirlogea.

2 thoughts to “Guest post : Un martisor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.