Guest post : Mărţişorul se sărbătoreşte de 8000 de ani

Nu se ştie precis de unde vine obiceiul sărbătoririi mărțișorului, care e denumirea populară a lui martie, luna Noului An Agrar şi a echinocţiului de primăvară. Se spune că sărbătoarea mărțișorului a apărut în timpul Imperiului Roman, când Anul Nou era celebrat pe 1 martie, până pe la începutul secolului 18. Marte era zeul războiului, dar şi al fertilității și vegetației. Dualitatea se vede din culorile mărțișorului, albul însemnând pace, iar roșul, război. Totuşi, se pare mărţişorul se sărbătoreşte de 8000 de ani.

Arheologii au descoperit în România nişte amulete (pietricele de râu vopsite în alb și roșu), care puteau fi asimilate cu mărțișoarele, vechi de opt milenii. Împletirea celor două şnururi, alb şi roşu, simbolizează geneza și regenerarea vieţii.

La latini și la geto-daci martie era prima lună a anului, calculat după semnele astrologice. Aşa se şi explică numele lunilor septembrie (luna a şaptea), octombrie (a opta), noiembrie (a noua) şi decembrie (a zecea). Existau doar două anotimpuri, cald şi rece. Cele două fire răsucite, alb si roşu, din care este confecţionat şnurul, simbolizează vara și iarna.

În Moldova și Bucovina mărțișorul era reprezentat de o monedă din metal preţios, prinsă cu ațe albă şi roșie sub forma simbolului infinitului, ∞. Şnurul de mărţişor mai reprezintă unitatea contrariilor: caldură-frig, lumină-întuneric, vară-iarnă, fertilitate-ariditate.

 Şi adolescentele purtau la gât mărțișor în perioada 1-12 martie. După aceea îl prindeau în păr și îl păstrau până la înflorirea pomilor. Atunci agăţau aţele mărţişoarele de crengile unui arbore, iar cu monezile îşi luau caș. Astfel, sperau că vor avea un an rodnic.

 Actualmente, mărțișorul se poartă toată luna martie, după care se agaţă într-un pom fructifer, ceea ce va aduce belșug. Se spune că dacă fata își pune o dorință în timp ce pune mărțișorul în pom, aceasta i se va împlini curând. Aşa încât, la începutul lunii aprilie, pomii sunt împodobiți cu mărțișoare.

 În unele zone, mărțișorul e purtat doar primele două săptămâni din martie. În Transilvania mărțișoarele sunt agăţate de uși şi ferestre, ba chiar şi de coarnele vitelor, pentru a alunga duhurile rele.

 În Banat fetele sunt cele care oferă băieților mărțișoare făcute de ele însele. Şi în Moldova pe 1 martie fetele oferă mărțișoare băieţilor. Ei, la rândul lor, pe 8 martie, le dăruiesc fetelor mărțișoare.

 În Dobrogea mărțișoarele se poartă până la sosirea cocorilor, apoi sunt aruncate în aer, pentru ca bucuria să fie înaripată.

Legenda mărţişorului

Se zice că Soarele ar fi luat înfăţişarea unei făpturi deosebit de frumoase (după unele surse, fată, după altele, băiat) şi s-ar fi aventurat pe Pământ, ca să cunoască oamenii, plantele şi animalele, care se bucurau cu toţii la ivirea sa. Un zmeu a răpit-o și a închis-o în beciul palatului său. Şi atunci lumea întreagă era deznădăjduită, păsările nu mai cântau, copiii nu se mai jucau. Nimeni nu ştia unde era palatul zmeului şi nici n-ar fi cutezat să încerce s-o elibereze.

Totuşi, un tânăr cutezător a vrut să salveze frumoasa făptură şi, după ce timp de trei anotimpuri – vara, toamna și iarna – i-a căutat palatul, găsindu-l, l-a provocat pe zmeu la luptă dreaptă. A fost o luptă grea, dar ca în orice basm, binele a învins răul, iar viteazul tânăr, deşi grav rănit, a eliberat făptura, iar aceasta s-a ridicat la locul ei pe cer, spre bucuria întregii lumi.

A venit primăvara, însă tânărul rănit zăcea în împărăţia zmeului. Sângele i s-a scurs pe zăpadă, iar viteazul luptător a murit împăcat. În acele locuri în care zăpada s-a topit datorită căldurii sângelui, s-au ivit ghiocei — primele flori ale primăverii. De atunci, oamenii onorează memoria tânărului eliberator legând cu ață două flori, una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează iubirea pentru frumos și amintește de cutezanţa tânărului, iar cea albă este culoarea ghiocelului.

În alte legende, mărţişorul ar fi fost tors de Baba Dochia, o zeitate agrară străveche, care moare şi apoi renaşte la echinocţiul de primăvară.

Articol scris de Javra.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.