De ce sa alegi un sistem fotovoltaic on grid?

Viitorul omenirii este strans legat de electricitate. Si in ziua de astazi este, insa ne indreptam cu pasi repezi spre tehnologii care sa depinda in totalitate de electricitate. Si nu orice fel de electricitate, ci una obtinuta din energia solara. Avantajele sunt multe: costuri mici, nu se mai depinde de o retea electrica, poluare zero.

Daca in urma cu 10 ani spre exemplu, casele alimentate cu energie solara erau o raritate, astazi este din ce in ce mai simplu sa achizitionezi un astfel de sistem. Cererea a scazut preturile sistemelor fotovoltaice si din ce in ce mai multe firme au decis sa patenteze astfel de sistem. Iar multumita acestor factori, in ziua de astazi avem o gama destul de larga de sisteme fotovoltaice din care putem alege. Daca in urma cu 10 ani, costurile ne puneau destule intrebari, iar o familie obisnuita chiar se gandea daca isi va amortiza investitia pe durata folosirii acestor panouri, in ziua de astazi lucrurile sunt mult mai simple.

Bineinteles ca si alegerea unor astfel de sisteme depinde de mai multi factori. In primul rand, trebuie sa va ganditi daca locuiti intr-o zona in care amplasarea lor este una propice. Sunt anumite zone din tara in care aceste panouri nu ar putea functiona la capacitate obisnuita si de aceea, ar fi mai bine sa nu apelati la ele. Din fericire, sunt foarte putine aceste zone. Apoi, trebuie sa va ganditi de cat curent electric aveti nevoie pentru a sustine gospodaria. Iar la final, sa faceti o alegere bazata pe nevoile voastre, dar si pe costuri. O sa fiti surprinsi de rezultate. Cei mai multi oameni se asteptau la o investitie financiara mult mai mare, insa in final si-au dat seama ca nu este deloc asa.

Bineinteles ca exista mai multe tipuri de sisteme fotovoltaice: off-grid, on grid si hibrid. Daca aveti o casa destul de mare ca suprafata sau un consum ridicat de energie electrica, este recomandat sa alegeti sisteme fotovoltaice on grid. Avantajul acestui tip de sistem este faptul ca poate injecta surplusul de energie inapoi in retea si astfel poate fi folosit, fara sa pierdeti nimic. Super, nu?

Asa cum va spuneam, sunt mai multe feluri de sisteme fotovoltaice on grid, in functie de capacitatea lor. Va trebui sa luati o decizie in functie de cat consumati, astfel incat sa puteti fi 100% independeti de reteaua publica electrica. De fapt, acesta este si scopul: sa nu mai depindeti de reteaua publica si sa cumparati un sistem fotovoltaic al carui cost se va amortiza intr-o perioada rezonabila de timp.

Ce-i drept, faptul ca veti sti ca nu o sa mai depindeti de reteaua publica, nu veti mai sta cu frica iarna ca poate se rup fire de electricitate si nu o sa va puteti incalzi locuinta sau vara cand se suprasolicita reteaua, este de nepretuit.

Asadar, daca doriti sa treceti la energie alternativa si sa nu mai depindeti de sistemul public de alimentare cu energie electrica, va recomand sa va documentati temeinic inainte sa luati o decizie, astfel incat sa achizitionati sistemul care vi se potriveste cel mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.