Cenzurarea Internetului – o soluţie?

     Internetul a devenit pentru mulţi dintre noi o ,,a doua lume”. Cu ajutorul lui se desfăşoară cea mai mare parte a activităţilor cotidiene. Utilizarea sa acoperă aproape toate domeniile de activitate: de la servicii de urgenţă, organisme şi organizaţii guvernamentale, întreprinderi şi multe altele. Internetul este pe lângă un mijloc de comunicare rapid şi un mijloc de cunoaştere şi aprofundare de cunoştinţe.

      Dar ce se întâmplă când cunoştinţele dobândite au efecte negative asupra utilizatorului şi a persoanele din jurul său? Pentru a evita astfel de neplăceri, anumite informaţii ar trebui să fie cenzurate. Să nu mai apară în motoarele de căutare.

      Cel mai bun argument în favoarea cenzurării informaţiilor de pe internet îl reprezintă faptul că numeroase persoane s-au sinucis sau au comis crime în urma căutării unor metode pe Internet. Nu spun că toate persoanele care recurg la aceste gesturi s-au informat înainte utilizând un motor de căutare, dar sunt numeroase astfel de cazuri.

      Un alt exemplu care susţine cenzurarea Internetului sunt materialele explicite cu tentă sexuală sau pur şi simplu mult prea şocante chiar şi pentru un adult, care dacă ajung la îndemâna unui copil, pot să îl afecteze psihic. Acum câţiva ani circula pe internet un link ce conţinea imagini şocante de la accidente, mult prea dure chiar şi pentru medicii legişti, iar cei care îl transmiteau luau totul în glumă: ,,intraţi pe acest link şi veţi vedea o serie de imagini funny cu animăluţe” şi însăşi denumirea linkului întărea descrierea linkului. Iar lista exemplelor negative poate continua.

     Totuşi, dacă s-ar impune o astfel de cenzură, există riscul să fie prea drastică, iar informaţii preţioase să nu mai apară în motoarele de căutare, din cauza unor confuzii.

     Personal sunt pentru interzicerea anumitor informaţii ce apar în sfera internetului, deoarece m-am confruntat cu o serie de situaţii neplăcute de când sunt utilizatoare.

     Consider că anumite informaţii receptate de copii şi nu numai pot face mai mult rău decât bine. Probabil vă gândiţi că soluţia este că acei copii să nu aibă acces la internet. Ei bine, nu este acesta răspunsul. Degeaba acasă nu poate accesa internetul, dacă se duce în vizită la prieteni, iar acolo părinţii copilului îi permit să caute ce doreşte pe internet.

     Voi ce părere aveţi? Ar trebui cenzurat? V-aţi confruntat cu situaţii neplăcute referitoare la acest subiect?

10 thoughts to “Cenzurarea Internetului – o soluţie?”

  1. Intotdeauna, argumentul copiilor este aruncat in fata. M-am saturat de porcaria asta. E usor sa transpiri 5 minute si sa torni plozi cu galeata iar dupa aia sa urlii ca societatea si autoritatile ar trebui sa-ti educe si sa-ti protejeze copiii…

    1. Exact… unii parinti sunt pur si simplu iresponsabili si nepasatori si dupa se plang ca ai lor copii au ajuns niste obraznici sau chiar si pe la scoli de corectie. Educatia incepe de acasa , din primii ani nu de la scoala sau gradinita.

  2. Cenzura nu e buna si oricum nu are legatura cu educatia copiilor. Educatia o fac parintii, ei trebuie sa ii poata explica ce e bine si ce nu. Daca nu esti in stare sa fii parinte, sa iti educi copilul, atunci macar nu da vina pe internet. Daca nu vede, nu inseamna ca nici nu aude. Sigur copilul nu merge prin aer, nu e legat nici la ochi nici la urechi.

    1. Eu ma refeream ca exista unii parinti , din pacate cam multi, carora pur si simplu nu le pasa de copii si ii lasa in fata tv-ului sau a calculatorului. Si copiii nu merg prin aer, dar trebuie feriti de anumite lucruri mult prea durere pentru ei macar pana la o varsta, iar internetul este plin de astfel de lucruri.

    1. Ma bucur ca ma intelege cineva… Si eu sunt patita cu multe imagini si filmulete pe care nici macar nu le-am cautat ( a se vedea imaginile grotesti de pe Facebook cu caini mutilati si bebelusi).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.