Ce te doare pe tine că învăţ la privat?????

     Încep prin a menţiona faptul că sunt studentă la Facultatea de Management Turistic şi Comercial din cadrul Universităţii Creştine ,,Dimitrie Cantemir” din Bucureşti. Am absolvit Şcoala Superioară Comercială ,,Nicolae Kretzulescu” tot din Bucureşti ( singurul liceu din Bucureşti nominalizat pentru titulatura de şcoala cu cel mai bun sistem de management din ţară şi care a ocupat locul 3 pe România, datorită performanţelor şcolare ale elevilor şi a profesionalismului Doamnei Director ). Media mea de absolvire a liceului a fost 9,6 , iar media de la bac 9,2. Pe parcursul şcolii generale , dar şi a liceului am participat la numeroase concursuri şi olimpiade la care am avut rezultate foarte bune. Am 3 diplome de excelenţă din partea fostului Ministru al Educaţiei doamna Ecaterina Andronescu şi din partea primarilor generali ai Capitalei. În prezent sunt şefă de promoţie la mine în facultate, cu media 9.38. Deci cred că mă ducea capul să dau admitere la orice facultate de stat şi să şi intru.

     Nu am spus toate lucrurile de mai sus pentru a mă lăuda, ci ca să vă fac să înţelegeţi ceva. La universităţile private se face carte. Nu toate universităţile private sunt ca cea de la care a pornit toată nebunia. Nu, nu primim subiectele examenelor pe net şi doar să ne completăm numele. Examenele nu sunt formate numai din grile.

     Cel puţin la mine la facultate , în primul an am avut doar 2 examene grilă. Şi la acelea grilele au fost foarte dificile, cu argumentări şi nu am avut grilele date dinainte, cel mult am avut grilele orientative fără răspunsuri şi noi să căutăm în cărţi rezolvarea.

     De ce spun toate astea? Pentru că m-am săturat să aud: ,,nu te mai plânge în sesiune, că tu decât înveţi 10 grile şi ai luat examenul”, ,,lasă că la voi e uşor , nici nu treceţi pe la facultate şi aveţi examenul luat” etc. Am un mesaj pentru cei care cred asta: nu avem 10 grile de învăţat. Dacă suntem la privat nu înseamnă că nu trebuie să trecem pe la facultate, din contră : se pune mare accent pe prezenţă şi nota din seminar. Examenul se pică dacă nu există cel puţin 5 în seminar şi câteva prezenţe. Pentru notele din seminar se munceşte : teste, proiecte (care nu sunt tocmai simple).

     Ca toate pădurile şi în facultăţile private sunt ,,uscăciuni”, dar se ,,taie” repede, după prima sesiune sau după primul an. Şi mai e o chestie: profesorii noştrii sunt cei mai buni profesori pe care i-am întâlnit : dacă ai o problemă, te sfătuiesc, dacă nu ai înţeles ceva, îţi explică. Lucru pe care nu prea l-am auzit în facultăţile de stat decât foarte rar.

     Aşa că am un mesaj pentru cei pe care îi f..e grija că sunt eu la facultate privată:
1. Nu îmi plătiţi voi facultatea, aşa că mai uşor cu comentariile. Aveam şanse să intru unde vroiam, pentru că spre deosebire de voi, am mai mult de 2 neuroni şi am ambiţie.
2. În liceu eraţi plini de absenţe şi acum sunteţi mari doctori docenţi la 2 facultăţi si vă târâţi cu restanţe până renunţaţi la amândouă.
3. Dragii mei , când voi o să faceţi ,,jdemii” de proiecte şi o să învăţaţi cărţi întregi pentru a avea o notă onorabilă la examen (nu 5) , atunci să aveţi tupeu să mai comentaţi.
4. Dacă eraţi atât de inteligenţi, nu vă minţeaţi părinţii că aveţi toate examenele luate şi că sunteţi la ore , când de fapt voi o ardeţi aiurea cine ştie pe unde. ( nu zic să staţi non-stop la facultate, că nici eu nu fac asta, dar aveţi bunul simţ şi mai treceţi pe la facultate măcar de 4 ori pe semestru ca să nu mai faceţi gură după aceea că aţi picat).
5. Mesajul ,,ăsta” e numai pentru o categorie de persoane care în liceu aveau absenţe cu grămada şi erau în prag de repetenţie sau corigenţă şi care intrând la o facultate de stat s-au văzut „preşedinţi de ţară şi directori de firmă”.

     Da iubiţii mei hateri, aveţi avantajul diplomei , dar eu am avantajul competenţelor şi cunoştinţelor. Să vedem care cântăreşte mai mult în final.

18 thoughts to “Ce te doare pe tine că învăţ la privat?????”

 1. Nu exista niciun avantaj al diplomei. Asta e o falsa lozinca.
  Daca esti constient pentru ce deschizi usa de la intrare poti sa studiezi si la Dalga din Vale.
  Si nu, nu am studiat si nu sunt student la nicio Univ. particulara.

  1. Adevarat. Carte se face peste tot. Nu conteaza decat ca respectiva persoana sa vrea. Dar din pacate la noi in tara e ,,moda” diplomei pe care au adoptat-o si majoritatea angajatorilor. Sunt unii care resping candidatii de la interviu cand vad facultatea sau liceul terminat. Discriminare…

 2. Cam asa am fost si eu in generala si liceu cu notele, si tot o facultate privata am terminat, dar pe Regie de Film. Din nefericire la noi lumea e foarte subiectiva, cu toate astea am terminat cu nota mare, 9,45 si suntem criticati ca suntem la privat…fiecare sa-si vada de treaba lui ca nu imi inoada mie sireturile ;))
  Bine le-ai zis!

 3. Nici eu nu o ziceam mai bine. Si nu esti singura care primeste plangeri ca la ASE e nu stiu cum, ca la Universitate e greu si ca la noi e usor. Cand le-am zis ca am colegi cu 5-6 restante au ramas masca.
  O sa ii dau reblog. Sper ca nu te superi, dar e genial articolul asta
  Sunt mandra ca suntem colege. Bafta la examenul de la Drept Comercial si invata la Marketing ca o belim impreuna =))

  1. Da stiu cum e….. hai sa facem o campanie sa ,,spalam” imaginea facultatilor private… cum , nu stiu. Ar fi ok daca ne-ar filma cineva la examene, o televiziune credibila gen. poate asa o sa le inchidem gura. Nu ma supar:P ms:* =))=))) la Marketing nu imi fac probleme, dar la drept, sa stie toata lumea, avem de invatat 42 de subiecte;;) 42 ;;) nu grile , subiecte. ;;)

   1. Si la marketing avem o carte de 500 de grile din care vor pica 25 si un manual de 618 pagini doar cu teorie + probleme cu cote de piata, cote relative de piata etc.

    1. Aha… nu-mi mai aminti… si la fiecare griluta din cele 500 sa invatam si argumentarea:X dar ce te plangi? suntem la privat :-j sunt grile. Doamne fereste. n-avem voie sa ne plangem. e usor.

 4. Andreea, nu celorlalti studenti trebuie sa le inchidem gura sau sa le demonstram faptul ca la noi in facultate chiar se face carte, ci mai suspusilor de care ne vom lovi la master, doctorat, interviu de job etc.! impotriva acelora care ne vor dascali, in afara acestei universitati, trebuie sa se faca o campanie! iar in ceea ce priveste convingerea studentilor de la stat, zic ca nu se merita sa le dam niciun raspuns! repet, nu sunt ei aceia care sa le fie explicat/demonstrat ceva, pentru ca o sa vada apoi cine ajunge sus, cat de repede si de ce!

  1. Stiu… dar noi nu putem decat sa facem ceva prin faptele noastre. Sa le demonstram angajatorilor ca avem ceva in cap. Deocamdata nu m-am lovit de angajatori ,,discriminatori” cu toate ca am fost la multe interviuri si sper ca si-au mai revenit cat de cat, macar o parte din ei.

 5. That was bitchy :))) Dar e corecta supararea ta. Realitatea e asa. Sunt 3 categorii mari de studenti idniferent ca sutn la cu plata sau la privat, indiferent daca provin din familii cu bani sua nu.
  -cei care invata de rup pentru o diploma
  -cei care stiu sa invarta lucrurile si sa se descurce si fara sa invete kilometri de manuale, insa au nevoie de nenorocita aia de diploma ca sa le certifice o specializare
  -cei care nici nu invata si nici nu ii duce capul sa se descurce si se vaita peste tot

  Oriocum diploma e doar ca sa fie, nu ii vad o prea mare valoare, o alta decat cea pur birocratica. Daca era un Oxford, MIT, Berkely etc. Mai ziceam, dar asa, la cum se prezinta sist univ din Ro atat de stat cat si privat….
  Daca as avea o firma de sudura si ar trebui sa angajez un supraveghetor peste o echipa de sudori nu a slua un pusti de 20 si ceva de ani care habar nu are cu ce se mananca dar are diploma de manager. Nu, l-as pune supraveghetor pe nenea ala sudor’ care nici liceul nu il are temrinat dar sta cu aparatul de sudura in mana de la 13 ani.
  In clipa de fata experienta si meseria furata in Romania sunt net superioare diplomelor. Si o spun cu regret. Mai avem mult pana departe.

  1. Ai mare dreptate. Din pacate la noi in Romania conteaza pilele…:)) peste tot… si partea cu experienta mi se pare o idiotenie mare cat casa. Toti vor experienta, dar nimeni nu angajeaza sa ii da si studentului ocazia sa prinda experienta. Nu ma refer la posturi de conducere, dar la posturi cat de cat decente pentru inceput. Nu ma refer nici la salariu, dar un post din care sa se invete ceva… Sa ii dea ocazia studentului sau absolventului sa aplice o parte din ceea ce stie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.