Capatul cercului – Prima recenzie pentru vALLuntar

     Trebuie sa recunosc ca aceasta carte m-a atras ca un magnet inca din prima clipa, datorita titlului sau ,,Capatul cercului„. Este ceva mai presus de puteri si intelegere aceasta frumoasa metafora. Dar dincolo de titlu, se ascunde ceva mult mai profund: un thriller exceptional, scris de Tom Egeland.

     Imediat cum am primit cartea, m-am apucat sa o citesc pe nerasuflate. Nu am vrut sa lecturez descrierea de pe verso, am preferat sa fie o surpriza, misterul sa se adanceasca pe masura ce dadeam paginile si bine am facut.

     Actiunea este plasata in Norvegia zilelor noastre, un lucru inedit pentru mine, fiind prima carte citita, in care este descrisa o insula din Peninsula Scandinava. Sunt descrise fiordurile, imprejurimile unei manastiri, de la care porneste intriga, actiunea se muta treptat in Londra, iar apoi in Franta.

     Dar cel mai inedit lucru referitor la aceasta carte este insusi personajul principal, arheologul Bjørn Beltø,  un albinos plin de mister, in varsta de aproximativ 30 de ani, foarte inteligent, care avea capacitatile intelectuale ale unui detectiv. Misterul sau se pastreaza pe parcursul intregului roman, astfel incat la fiecare pagina, veti descoperi cate un lucru surprinzator despre el.

     In ciuda faptului ca majoritatea oamenilor il considerau un ciudat cam prostut si usor de manipulat, Bjørn reuseste sa iasa cu brio din orice situatie si sa fie cu un pas inaintea adversarilor sai, printre care se afla si tatal sau vitreg.

     Romanul este presarat atat cu scene desprinse din romanele politiste, cat si cu umor si descrieri mirifice ale zonelor din Norvegia. Firul epic poate fi usor confundat cu cel al ,,Codului lui Da Vinci” de Dan Brown, datorita organizatiei secrete ce dorea cu orice pret racla descoperita in Norvegia, in timpul sapaturilor ale carui inspector este chiar personajul principal. ,,Capatul Cercului” este supranumit ,,Codul lui Da Vinci Norvegian”.

     O sa ramaneti uimiti de multitudinea de informatii pe care le veti descoperi, despre cat de bine a fost documentat autorul in momentul in care l-a scris si mai ales de evolutia personajelor. Nu putine carti reusesc sa aduca actiunea la un astfel de nivel, cum a facut-o ,,Capatul Cercului”.

     Despre actiune in detaliu si despre final nu vreau sa va dezvalui nimic, deoarece este o carte plina de surpriza, pe care va trebui sa le descoperiti treptat.

     Articolul face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA.

tn1_capatul_cercului

     P.s. Daca strang 15 comentarii legate de recenzie, un copac va fi plantat cu ajutorul Romsilva. Haideti sa ajutam impreuna ,,plamanii verzi” ai Romaniei sa se vindece!

27 thoughts to “Capatul cercului – Prima recenzie pentru vALLuntar”

  1. Eu aleg cartile in functie de descriere. Uneori titlul nu se potriveste sau nu ma atrage. Adevarul e ca am oscilat mult intre Capatul cercului, Sanctus si Cheia pentru ca in final s-o aleg pe prima. Dar mi-as dori sa le citesc pe toate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.