Brain fitness: conexiunile invizibile ale corpului

      Am inceput in articolul precedent sa expun avantajele unei minti lucrate, istete, rapide, calitati ce pot fi usor dezvoltate prin exercitii specifice brain fitness-ului, iar spre final am aflat cate ceva despre capacitatea cognitiva a creierului uman, un potential urias din pacate folosit doar in mica parte de noi.

     Astazi insa voi merge mai departe, vom descoperi impreuna ca efectele uimitoare pe care training-ul mental le poate avea asupra propriului nostru corp nu se opresc doar la decizii rapide sau atentie sporita. Nu, vorbim acum la o scara mult mai mare, ce cuprinde in primul rand relatia dintre sistemul nervos si cel imunitar. Cum? Studiile medicale efectuate in centre de renume precum Oregon University sau University of California au aratat ca simpla functionare a mai multor retele neuronale influenteaza pozitiv raspunsul imun al organismului, precum si impactul medicamentatiei asupra organismului uman. Cu alte cuvinte, lucreaza mai multi neuroni, suntem mai rezistenti la stresul cotidian, alergii, fobii, iar in plus, medicamentele functioneaza mai rapid tratand boli, infectii etc. Logic, nu? Rezisti psihic mai mult, te imbolnavesti mai greu. Dupa ce am citit aceste informatii, nu e de mirare ca o marte parte din cazurile de afectiuni ale tiroidei sunt cauzate de stres.

     Si ca o curiozitate, stiti in ce consta antrenamentul trupelor SEAL, probabil cele mai dure trupe militare speciale din lume? Ei bine americanii nu dedica decat doua saptamani pregatirii fizice, restul de 4 din cadrul stagiului fiind dedicate „intaririi psihologice”, dupa cum putem citi chiar in informatiile de recrutare puse la dispozitia publicului larg. V-ati convins de importanta unei minti active?

     Dar incet, incet m-am abatut de la subiectul principal al acestui articol: conexiunea dintre minte si muschi, dintre creier si activitatea fizica, „brain” – „fitness”. Cu totii am auzit celebrul dicton „Mens sana in corpore sano”, nu? Minte sanatoasa intr-un corp sanatos, despre asta e vorba, si cum ne poate ajuta trainingul mental in timpul unui antrenament fizic. In primul rand, un alt studiu de specialitate a demonstrat aparitia de noi neuroni pentru persoanele cu activitate fizica regulata, ajutand astfel la asimilarea mai buna a informatiilor, plus sporirea capacitatii totale de memorare. Unul din studentii celebrului neurolog si autor al teoriei psihanalitice, Sigmund Freud, a fost, de altfel, cel care a sesizat prima data avantajele acestei conexiuni. Wilhelm Reich, caci despre el este vorba a introdus in cadrul psihoterapiei terapia corporala, incet incet luand nastere diferite forme de terapie psihica orientat spre corp, Focusing, Hakomi, psihoterapie senzori-motorie. Indiferent de forma important e mesajul pe care trebuie sa il retinem cu totii: nu putem neglija legatura dintre mintea si corpul nostru sub nici o forma.

       Am luat legatura cu un amic, practicant cu vechime de arte martiale si un obisnuit al salilor de forta, in incercarea de a afla daca teoria se aplica. Suprinzator sau nu, da. Pe scurt, mi-a explicat ca, orice sesiune de antrenament incepe cu o vizualizare mentala a ceea ce va urma, o pre-incalzire a corpului. Chiar si in timpul exercitiilor de forta, atentia lui se muta asupra grupei musculare vizate, spre o mai buna executie. Tot el mi-a dezvaluit ca, in timpul meciurilor sale, atentia distributiva, capacitatea de decizie, controlul emotiilor, estimarea rapida a intentiei adversarului sunt elemente esentiale pentru a castiga. Concluzia: brain fitness-ul i-a fost mereu un aliat de nadejde. Mai mult, mi-a oferit spre exemplu  un studiu al unei reviste de profil, International Journal of Sport and Health Science, a carei studiu a implicat doua grupuri de pacienti, unul beneficiind atat de training mental cat si fizic, iar celalalt doar fizic. La finalul celor 6 luni experimentale, grupul „brain fitness” a obtinut rezultate net superioare celorlalti.

      Si pentru ca am pomenit de arte martiale, stim cu totii ca o centura neagra, un maestru, va fi intotdeauna superior tehnic celorlati practicanti. Insa nu aici se rezuma totul, va fi mult mai calm, ponderat, inteligent, gata mereu sa gaseasca solutii in orice situatie, fie ele chiar mai putin …. obisnuite, asemeni intamplarii din clipul urmator:

      Despre training-ul mental, numai de bine din cate am putut observa. Asa ca nu voi alege doar trei bloggeri, in schimb voi recomanda brain fitness-ul tuturor, fie ei pasionati de blogging sau nu, deoarece nimeni nu se poate plange de un plus de gandire, nu-i asa? Si nu uitati, corpul nu este limitat de gandire, nici gandirea de corp.

 

8 thoughts to “Brain fitness: conexiunile invizibile ale corpului”

  1. Legat de trupele SEAL, este normal sa fie intariti psihic / psihologic deoarece detin informatii sensitive.
    Oricum conceptul este super folositor daca este facut cum trebuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.