Brain fitness: adevarul din spatele omului perfect

„At corpus non terminatur cogitatione, nec cogitatio corpore”

„Corpul nu este limitat de gandire, nici gandirea de corp”

     Citatul ii apartine filozofului olandez Baruch Spinoza, autor al celebrei lucrari „Ethica”, considerata o opera ce a revolutionat termenul „libertate de gandire”. Dar ce inseamna cu adevarat pentru noi acest citat? Pentru MINE, autoarea acestui articol, pentru TINE, cel ce il citesti, pentru EA sau EL oricine ar fi, pentru NOI … Sa fie oare intr-adevar o legatura asa de stransa intre minte si corp, iar efectele reciproce asa puternice?

       De cate ori ai auzit sau folosit una replicile „Simt ca cedez”, „Trage de tine, doar atat poti?”, „Nu exista nu pot” ? Ei bine, da, legatura a fost, exista si depinde de noi sa o intarim. Ce sta in spatele unui corp puternic, unui organism adecvat lumii in care traim? O minte pe masura, agera, puternica, gata sa ne sustina in orice moment.

     Cum?  Simplu, lucrand-o. Citim, jucam sah, inmultim in gand, depanam amintiri din cele mai intunecate colturi ale memoriei noastre, de fapt nu facem altceva decat sa ne mentinem creierul intr-o stare optima de functionare. Intr-un cuvant brain fitness. Aparut undeva in anii 1980, acest termen a reprezentat oarecum o noua treapta a evolutiei umane, dupa ce valorile recente puneau accentul pe fizic. Nu intelegeti gresit, nu e nimic rau in a acorda atentie corpului tau dar… vrei un fizic herculean? ok, dar ce te faci cand trebuie sa-ti pui la treaba mintea purtand o conversatie, cand nu vei intelege nici cele mai simple aluzii, cand orice incercare de a iti aminti ceva va fi un cosmar? Ei bine, e timpul pentru brain fitness.

     Astfel iti vei imbunatati memoria, atentia, autocontrolul, capacitatea de a estima, de a lua decizii sau chiar abilitatea de a rezolva simultan mai multe sarcini, totul la indemana oricui. Si e chiar distractiv, cine credea ca poti deveni mai alert, mai eficient gasind, de exemplu, niste numere intr-o insiruire de litere? Par jocuri de copii, dar sa nu uitam ca la varstele cele mai fragede ne insusim o mare parte din cunostintele ce ne vor insoti pe viitor, cu alte cuvinte, creierul este cel mai activ atunci cand suntem tineri.

     S-a stabilit ca orice om isi foloseste in mod normal cam 10% din capacitatile sale cognitive. Acum, cand incercam sa transformam lumea in care traim intr-una cat mai ecologica, cu pierderi de resurse cat mai mici, nu e oare ciudat ca ne abatem atentia de la insasi propria noastra fiinta? O risipa de 90% din potentialul creierului uman dintr-o pura comoditate. Nu v-am convins ca se poate? Ganditi-va la ultimele aparitii tehnologice si tineti minte, „Creierul este un monstruos si frumos amalgam. Miliardele sale de celule nervoase – numite neuroni – se intind intr-o incalzita panza ce pune la dispozitia noastra puteri cognitive mult peste cele ale oricarei masini din silicon create de noi insine pentru a-l imita.” – William F. Allman, autor al teoriei asupra conexiunilor matematice dintre organele exterioare ale plantelor si structura interna, teorie aplicata mai apoi si in cazul fiintelor umane.

     In articolul viitor vom patrunde mai adanc intr-una din cele mai puternice relatii creier-corp, vazand totodata ca termenul de brain fitness poate fi privit si ca doua cuvinte separate, dar cu atat de multa insemnatate unul pentru celalalt: brain – fitness. Insa pana atunci delectati-va cu acest video extrem de interesant, si care va va lamuri mai exact de ce atentia distributiva, autocontrolul si celelalte atribute nu sunt de negljat.

Va urma!

6 thoughts to “Brain fitness: adevarul din spatele omului perfect”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.